Publications

Kumpulan Ikhwanul Muslimun Antara Pengembangan dan Kemerosotan: Kes Mesir

AED 30

Buy Now

978-9948-811-26-8

0 Views

Books


Kumpulan Ikhwanul Muslimun Antara Pengembangan dan Kemerosotan: Kes Mesir


Ringkasan Eksekutif
• Ikhwanul Muslimun mengalami keluk menaik yang pesat dalam pengembangan dan pengembangan dalam masa beberapa tahun selepas penubuhannya pada tahun 1928. Tidak lama selepas berpindah ke Kaherah pada tahun 1932, ia mempunyai lebih daripada 100 cawangan pada tahun 1936 untuk mencapai 400 cawangan pada akhir tahun 1930-an . Kepantasan pengembangan dan pengaruh meningkat dua kali ganda pada tahun 1940-an, menjadikan bilangan cawangan kepada 2,000 pada tahun 1949, dan bilangan ahli kumpulan itu dianggarkan antara 300,000 dan 600,000.
• Beberapa faktor membantu Ikhwanul Muslimun berkembang dalam masyarakat Mesir dengan pelbagai kategori dan komponennya, termasuk: Mengeksploitasi peluang politik yang ditawarkan oleh rejim politik berturut- turut untuk memerintah Mesir. Dan penciptaan sistem pentadbiran yang ketat yang dicirikan oleh pemusatan membuat keputusan dan berdasarkan kesetiaan dan kerahsiaan, dan menghubungkan antara intelektual dan amalan.
• Ikhwan menerima pakai kejuruteraan sosial yang melaluinya ia berusaha untuk mendapatkan minda dan hati kaum buruh, yang membantu menggerakkan dan merekrut mereka untuk matlamat kumpulan, menggunakan beberapa cara, yang paling penting ialah: advokasi, pendidikan, media, perkhidmatan sosial, institusi ekonomi, dan juga keganasan.
• Ikhwanul Muslimun dapat menggaji persatuan sivil untuk mencapai matlamat politiknya, menarik elemen baru di satu pihak, dan mencapai mobilisasi dan mobilisasi massa dalam proses pilihan raya yang diperjuangkan kumpulan itu, sama ada di peringkat pilihan raya tempatan, parlimen atau presiden. sebaliknya.
• Kumpulan itu mengamalkan dasar dekat dengan penduduk di kawasan kejiranan kediaman, pusat kerja dan pasar, untuk mengukuhkan hubungan perpaduan dan perpaduan, dan untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan
oleh negara, dengan menubuhkan rangkaian pertubuhan kebajikan dalam bidang pendidikan , perkhidmatan kesihatan dan sosial.
• Pada tahun tujuh puluhan abad kedua puluh, Mesir menyaksikan transformasi politik yang besar, termasuk: perdamaian Presiden Sadat dengan Ikhwan; Untuk membantu beliau menghadapi gerakan politik berhaluan kiri dan Nasserist, pada masa Ikhwan sangat memerlukan untuk meluaskan pengaruh mereka dalam masyarakat selepas bertahun-tahun embargo semasa pemerintahan Presiden Gamal Abdel Nasser.
• Aktiviti Ikhwanul Muslimun meningkat semasa era Presiden Sadat dalam bidang politik dan ekonomi, pada masa ia mula berusaha membina rangkaian luas institusi sosial amal, termasuk sekolah, perkhidmatan dan projek amal, hospital dan klinik.
• Semasa pemerintahan Presiden Mohamed Hosni Mubarak, aktiviti Ikhwan dibezakan oleh pergerakan, dalam peraturan tertentu, dan walaupun mereka adalah kumpulan yang dilarang, mereka dapat mengawal sektor besar masyarakat, yang menjadikan mereka kuasa pertama dan pesaing terkuat. kepada Parti Demokrasi Kebangsaan, dan mereka dapat memperoleh legitimasi pencapaian. Perkhidmatan dan pengaruh di jalan Mesir.
• Presiden Mohamed Morsi, seorang pemimpin dalam Ikhwanul Muslimun, mengambil alih jawatan presiden pada 30 Jun 2012, selepas pilihan raya pertama di Mesir, selepas Presiden Mohamed Hosni Mubarak melepaskan jawatannya, untuk menjadi presiden pertama selepas revolusi 25 Januari 2011, dan presiden kelima yang mengambil alih kuasa di Mesir semasa era moden. .
• Terdapat banyak kenyataan negatif yang muncul semasa pemerintahan Ikhwanul Muslimun di Mesir, termasuk berpuak-puak dan ketiadaan projek pembangunan, kerana pengalaman kerja amal dan sukarela yang diberikan kumpulan itu kepada sektor buruh yang luas tidak membantu mereka dalam meningkatkan prestasi kerajaan dan menjalankan proses rasionalisasi nasional untuk sumber manusia dan material, apabila parti mereka mengambil alih Kebebasan dan keadilan adalah kuasa penuh, kerana pihak lawan menuduh
8

mereka cuba mengkhianati negara dan masyarakat, dan menunjukkan minat mereka untuk memegang jawatan negara yang paling sensitif. .
• Pembangkangan kaum buruh terhadap pentadbiran Morsi semakin memuncak, kerana kekurangan wawasan dan pengalaman dalam memerintah negara, dan ketidakupayaannya untuk memahami keperluan kebebasan untuk rakyat dan kepelbagaian dalam masyarakat. Negara itu menyaksikan pada 20 Jun 2013 - yang pertama ulang tahun hari Morsi memegang jawatan - protes besar- besaran yang berakhir dengan campur tangan tentera dan pemecatan presiden The Brotherhood adalah salah satu tugasnya.
• Kemerosotan populariti Ikhwanul Muslimun adalah berkaitan dengan beberapa pembolehubah, beberapa di antaranya berkaitan dengan persekitaran sosial yang mengeram kumpulan itu, ada yang berkaitan dengan peristiwa politik yang dipercepatkan yang menjadi ciri tempoh ini, dan yang lain berkaitan dengan perubahan. dalam sistem nilai masyarakat Arab.


: 20-November-2021Reviews (0)


       


Related Publications